Mit jelképez a 12 csillag a zászlón?

Mindenkinek először a teljesség, a 12 óra, a 12 hónap vagy a 12 csillagjegy jut eszébe. Eredetileg viszont egészen mást jelképez. Az európai lobogó eszméje – 12 arany csillag kék alapon - egy katolikus hitre tért zsidó politikustól, a belga Paul Levitől ered, akit a Szeplőtelen Szűz 12 csillagú koronája ihletett. A történet a következő:

"A második világháború alatt, amikor a nácik deportálták a zsidókat, Paul Levi Leuvenben nézte, amint a zsidókat szállító tehervonatok kelet felé tartanak. Ekkor fogadalmat tett: ha megmenekül a hitleri deportálástól, és túléli a háborút, katolikus hitre tér át. Túlélte a háborút, megmenekült, és katolikus keresztségben részesült.

1949. május 5-én Londonban megalapították az Európa Tanácsot, és Paul Levit kinevezték kulturális részlege felelősének. Hat évvel később az Európa Tanácshoz tartozó nemzetek közös lobogót terveztek. Egyesek a skandináv zászló mintájára azt javasolták, hogy egy keresztet tűzzenek földrészünk lobogójára. De ezt a szociálkommunisták elvetették, mert túlságosan vallásosnak tartották. Akkor Paul Levi állt elő ötletével, aki látva egy Mária-szobrot – a Szeplőtelen szobrát a 12 csillagú koronával – azt gondolta: a kék alapú (a kék eget jelképező) lobogóra 12 arany csillagot kellene helyezni. Ezzel az ötletével felkereste az Európa Tanács akkori főtitkárát, Benvenuti grófot, velencei politikust, s előadta javaslatát, amit aztán elfogadtak.

Ismeretes, hogy a Szeplőtelen 12 csillagú koronája az Apokalipszis látomásától ered: „Az égen nagy jel tűnt föl: egy asszony, kinek öltözete a nap volt, lába alatt a hold, fején tizenkét csillagból korona.” A keresztény értelmezés szerint az asszony a lelki Izrael, tizenkét törzsét a 12 csillag jelképezi, de átvitt értelemben Jézus anyja, aki a Megváltót szülte. A 12 csillag jelképezheti a 12 apostolt is és az Apokalipszis által leírt mennyei Jeruzsálem 12 kapuját.

A laikus Európa harcosai, akik nem akarnak hallani Európa keresztény gyökereiről, talán nem sejtik, hogy még az egyesült Európa lobogója is zsidó-keresztény jelképekre utal. " (Benson Vilmos)