Mi azon hülyék vagyunk a baráti társaságommal, akik rendszeresen járunk NB1-es (Fradi) meccsekre. A legolcsóbb bérletet vesszük meg, ami a Fradinál így sem olcsó mulatság: 25.000 Ft körül van évente. Oldalra egy családnak bőven 6 számjegyű tétel ez egy évre. (Vannak ilyenek bőven.)

lokiligakupa.jpg

Az MLSZ-nek biztos tetszenek az új stadionok, a hülye szurkolók csak elcsúnyítanák azokat... (Fotó: dehir.hu)

A fő probléma az, hogy anyagilag nem minden esetben térül meg az nekünk, hogy bérletet vásárolunk, köszönhetően az MLSZ-nek. Bérletet két okból veszünk. Egy: mert minden meccsen ott szeretnénk lenni. Kettő: mert így elvileg olcsóbb. És miért nem térül meg? Mert egyáltalán nem kiszámítható, mikor lesznek a mérkőzések, így sokról lemaradunk. (Természetesen vannak bérletes kedvezmények is, meg hasonlók, de nem azok miatt veszünk bérletet.) A legjobb példa, hogy idén az NB1 indulása előtt 8 nappal még ötletünk sem volt, mikor lesznek a meccsek. Most jelenleg 3 fordulóra tudjuk előre a programot, de abból is 2-t pár napja módosítottak (a szövetségi kapitányra hivatkozva). Még az sem biztos, melyik hétvégén lesznek mérkőzések. Ez nonszensz, hogy nem tudunk szervezni egy random hétvégére előre programot, vagy ha igen, akkor lehet lemaradunk egy hazai meccsről. Honnan tudjam, mikor tervezhetek mondjuk egy balatoni hétvégét a nyáron? Vagy egy nyaralást... De az előre lefixált időpont sem biztos a kezdősípszóig. Kb. 3-4 éve nyáron volt egy szombati meccse a Fradinak, amit aznap délelőtt (!) tettek át 2 órával későbbre. Az ideális állapot az lenne, ha május végén, június elején elkészítenék a teljes sorsolást, lefixált időpontokkal, és ahhoz tartaná magát mindenki. De ilyen álomba nem ringatom magam. Ami viszont az elvárható minimum lenne: legalább 2-3 hónappal minden meccs kezdési időpont legyen publikus – ez 2016-ban szerintem alapvető.

Két személyes példa a fentieken túl a tervezhetetlenségre:

  • Párommal tavaly őszre volt egy hétvégi wellness kuponunk, amit az utolsó pillanatig nem tudtunk fixálni, mikor legyen, mert nem akartunk kihagyni egy mérkőzést sem (főleg, mert rangadókkal ütközhetett volna). Itt is anyagi kár érhetett volna minket.
  • Tavaly nyáron ugyanígy kiszámíthatatlan volt a nyári meccsek időpontja, pedig a nyaralások szempontjából ez a legfontosabb. Konkrétan 5 embernek lett miattam drágább egy balatoni hétvégéje, mert addig nem voltam hajlandó lefoglalni, míg nem tudtam, mikor van, vagy mikor nincs meccs.

Azt sem veszik figyelembe, hogy egy klubnak több szakosztálya is lehet. Két példa:

  • A női kézisek BL-mérkőzést játszottak a SYMA csarnokban valamikor tavasszal. Utána, kb. fél órával később Kispesten kezdődött a bajnoki labdarúgó mérkőzés. Ez még majdnem ideális is lett volna (taxival Uberrel át akartunk menni), viszont a jegyvásárlás előtt derült ki, hogy a focimeccsre csak a Groupama Arenától induló külön busszal juthatunk el. A busz akkor indult, amikor a kézi meccs még javában tartott... Ha mindkét jegyet időben megvesszük, akkor vagy a kéziről kellett volna előbb eljönnünk, vagy a foci meccs belépőjét dobhattuk volna ki. (Ez egyébként a Rendőrség és a rendező klub, jelen esetben a Fradi felelőssége is volt.) Végül a kézire mentünk.
  • Tavasszal labdarúgó bajnokavatóval egy időben játszottak a lányok szintén sorsdöntő Bl-meccset, az egyik Dabason, a másik Debrecenben volt. Ez, ha úgy ütötte volna egymást, hogy már hónapokkal előtte tudjuk a foci meccs kezdési időpontját, elfogadható lett volna. Viszont már akkor határozták meg az NB1-es meccs kezdését, amikor a BL-meccs időpontja is ismert volt!

Természetesen az MLSZ hárítja a felelősséget, mindig a Rendőrség és a tévétársaságok a hibásak. De ezt sem értem. Miért nem lehet a rendőrséggel előre egyeztetni, hogy milyen meccsre milyen szabályok vonatkoznak? Miért (az egyébként állami) TV társaság diktál? Oké, vannak fix időpontjai (pl. Forma1), de ne a nyúl vigye már a puskát! Továbbá, ha már ennyire fontosak a tévétársaságok, vagyis a bevétel tőlük, akkor miért nem igazságosan osztják el a tévés pénzeket? Ha már az egyik csapatnak több meccsét közvetítik, vagy az ő meccsét többen nézik, az miért nem kap több pénzt? (A fenti problémakör nemcsak az MTVA-t érinti, korábban a Sport Tv, vagy a RTL Klub idejében sem volt jobb a helyzet.)

22152.jpg

Az MLSZ ellenségei: a szurkolók és a pirotechnika (Forrás: fradi.hu)

Mindezek miatt gondolkozom azon, hogy többet nem veszek bérletet. Minek? Nincs teltházas meccs (sajnos), amiről lemaradnék, ha esetleg későn tudok venni jegyet. A belépőt kényelmesen megvehetem online, nem nagy ügy, nem okoz sok kényelmetlenséget. Ismerek mást is, aki ugyanígy gondolkozik. Az ilyen bevételkiesést ki téríti meg a kluboknak? Biztos megteheti az MLSZ, hogy újabb nézőket elveszítsen?

De vannak további, érthetetlen problémák is. Szintén tavaly volt, hogy amíg meleg volt (július-augusztus), 4-5 óra körül játszottuk a meccseket, novemberben pedig este 8-kor, vagy utána kezdődtek. Az is érthetetlen, hogy miért volt minden forduló szombaton. Miért nem lehet normálisan elosztani a hétvégére? (Idén talán ebben van javulás.) Szerintem az sem normális, hogy július közepén indul a szezon. Tekintve, hogy "dögmeleg" van ilyenkor, valamint az emberek szabadságon vannak, nyaralnak, ezért nem jutnak ki meccsre. Ezzel szemben a telek évek óta egyre enyhébbek, simán lehetne decemberben vagy februárban is játszani. Az infrastruktúra is javul, szinte már csak Pakson van olyan libalegelő az első osztályban, ami alkalmatlan a játékra egy eső után.

Nem azt mondom, hogy főként a fentiek miatt járnak gyászosan kevesen itthon labdarúgó mérkőzésekre. Viszont ez a hozzáállása a szurkolókhoz és a nem létező profizmus erősen jellemzi az MLSZ-t szinte minden téren.

Végre sikerült hozni egy profi szövetségi kapitányt, a válogatott mellé odaálltak a szurkolók. Ezt a hatalmas lehetőséget nemcsak nem sikerül kihasználnia a Szövetségnek (és a kluboknak), hogy új szurkolókat hozzanak a stadionokba, hanem a régi hibákat követik el újra és újra, így a meglévő szurkolók is elveszhetnek. A problémákat többször jeleztem az MLSZ felé, egyetlenegyszer válaszoltak, amikor obszcén szavakkal is illettem őket. Akkor is csak azért írtak, hogy "megdorgáljanak" a viselkedésem miatt.

Természetesen a Fradi véleményét is megkérdeztem többször is. Kubatov Gábor mindig azt mondja, hogy ők folyamatosan jelzik ezt a problémakört a Szövetségnek, de kérni sosem fognak az MLSZ-től semmit.

7049763_1c2859c04587689f819bc8450601c1f4_y.jpg

Érdemes lenne érdemben egyeztetni a szurkolókkal (Forrás: index.hu)

Talán ideje lenne elgondolkodni azon, hogy lehetne a nézőket becsalogatni a stadionokba, továbbá a jelenleg még kijáró hülyéket megtartani. Érdemes szétnézni Európában, és a jó példákat átvenni. (Bár ilyenkor az MLSZ azt csinálja, hogy keres egy országot, ahol ugyanaz a gyakorlat van, mint itthon, és azzal nyugtatja magát. Annak nem néz utána, hogy a szurkolók hogy vélekednek róla...) De a legegyszerűbb az lenne, ha megkérdeznének minket, jelenleg is kijáró marhákat, valamint a potenciális szurkolókat, és meghallgatnák a gondjainkat, észrevételeinket. És utána cselekedni...

Update: a hétvégén egy NB3-as mérkőzésen tapasztaltam, hogy a harmadosztály mérkőzéseinek a pontos beosztása már egész őszre ismert. Talán mégsem reménytelen a helyzet a Szövetségben és nem mindenki hülye ott. Csak balf*szok ezek szerint. Igaz, ez sem jobb...